Lecția nr 6--» Noțiuni generale ale muzicii si scrierea muzicală

     Bună,dragilor! Stiu ca v-am obișnuit cu cate o postare noua cam la fiecare 2-3 zile,dar din păcate,nu s-a mai putut! Si pentru ca vreau sa ma revansez,azi voi face o lecție 2 in 1...Adica voi scrie 2 lectii intr-o singură postare! Sa începem!

      In prima parte a lecției de azi vom vorbi despre noțiuni si principii generale de muzică...
   Despre muzica... Un corp elastic pus in vibrație,după natura sa fizică,poate sa produca vibrații  regulate si neregulate . Vibrațiile regulate dau nastere unui sunet muzical. Sunetul muzical are 4 calități:
1) Acuitatea(inaltimea) -care este un raport cu perioada de timp cat ține mișcarea vibratorie;
2) Intensitatea-care este forța sunetului si provine din aptitudinea vibratiilor;
3) Timbrul-care,desigur,este calitatea,culoarea distinctivă a sunetelor produse de diferite instrumente sau voci omenești.

        Iar a doua parte a lecției,care are mare legatura cu prima,va fi despre scrierea muzicală.
    Si pentru ca vorbeam in prima parte a lecției despre calitatile sunetului,iata ca si aici vom descopiri mai multe!
     Compozitorul cântecului,pentru a-si exprima intențiile,se gândeste la o scriere muzicală prin care ar putea transcrie calitățile sunetului. Sistemul actual de scriere muzicala este cel mai potrivit si cel mai perfecționat din cate s-au inventat pana acum!  Acest sistem a gasit pentru fiecare calitate a sunetului cate o reprezentare grafica,anumite semne grafice...
     Acuitatea este reprezentată prin grupul de 5 linii si 4 spatii pararalele (portativul),pe care se scrie sunetul sub formă de nota,si pentru a preciza apoi înălțimea absolută a sunetului,acuitatea se mai poate reprezenta prin semnul numit cheie.
       Durata este reprezentată grafic prin forma variată pe care o căpătată nota. In acest scopt,intensitatea se reprezintă atat prin semne speciale,cat si prin anumiți termeni consacrați. De asemenea,si timbrul se poate preciza in scriere muzicala,prin indicația instrumentului sau vocii pt care este destinata piesa muzicala.


       Sper ca v-a fost de folos si această lectie. Si pentru ca azi a inceput scoala,va doresc mult succes! Pe data viitoare!/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lectia nr 11-->Tonul,Semitonul

Lecția nr.9-->Diezul,bemolul si becarul

Lectia nr 13--> Tonalitatea