Lecția nr.22--> Diatonism si cromatism (in tonalitate)

      Bună! Stiu ca a trecut ceva timp de cand nu am mai scris,insa ,din pacate,timpul nu iarta pe nimeni! :))
    In ultima perioada am lasat lectiile la o parte si ne-am ocupat de partea sentimentala,ca sa zic asa,insa azi vom face ce-a de-a 22-a lectie. Azi vorbim despre diatonism si cromatism in tonalitate.

     Initial,creatia tonala a utilizat numai sisteme de intonatie diatonice. Ulterior,s-a apelat si la elementele cromatice(exemplu: minorul armonic),iar mult mai tarziu,s-a apelat si la sisteme de intonatie cromatice.
      Gama diatonica este gama in care toate cele 7 sunete(a opta fiind tot "do") ale ei se alterneaza in scara numai prin tonuri si semitonuri diatonice.
       Gama cromatica este gama in care toate sunetele (in numar de 12) din alcatuirea ei se alterneaza in scara numai prin semitonuri(cromatice si diatonice).

      Diatonismul unei game poate fi analizat organizand sunetele acesteia in ordine reala(naturala) a cvintelor perfecte.
    Gama este diatonica naturala daca inlantuirea sunetelor cuprinde 6 cvinte perfecte. Alternand cel putin o treapta,se va intrerupe ordinea naturala de cvinte perfecte,iar gama va fi diatonica modificata.
    Asadar,numai variantele naturale ale majorului si minorului sunt diatonice naturale, in timp ce variantele armonice si melodice alcatuiesc sisteme diatonice modificate .


       In cazul in care nu intelegi ce sunt exact tonurile si semitonurile sau cvintele,te invit sa citesti si lectiile dedicate acestora:
1. http://pe-taramul-muzicii.blogspot.ro/2017/10/lectia-nr-11-tonulsemitonul.html
2. http://pe-taramul-muzicii.blogspot.ro/2017/10/lectia-nr-12-intervalele.html

      Va astept si data viitoare,la o noua lectie folositoare!😘

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lectia nr 11-->Tonul,Semitonul

Lecția nr.9-->Diezul,bemolul si becarul

Lectia nr 13--> Tonalitatea